Voor iedereen met groene vingers en geen tuin, opgelet: de winnaars van de Balkon- en Terrasplant verkiezing voor 2018 zijn bekend: de Agapanthus voor op je terras en de Lavendel voor op je balkon.

Terrasplant 2018 Agapanthus 4.

 

De populaire Agapanthus, ook wel de Afrikaanse lelie genoemd, is de terrasplant van 2018 en staat ook wel (letterlijk) bekend als de liefdesbloem. De Griekse en botanische naam bestaat uit agapè (liefde) en anthos (bloem), waarbij de kleuren van de bloem het meest in het wit en blauw voorkomen. De vorm van de plant is wel heel divers: van klok-, buis- tot trompetvorm. Door de lange steel is het mogelijk om de Agapanthus – wanneer er een vol seizoen van genoten is – ook te verwerken in een mooi boeket in huis. Zet de plant in een krappe pot, dit zorgt gek genoeg voor een rijkere bloei. 

Terrasplant 2018 Agapanthus 7

De musthave balkonplant is een rustgevende bloeier, namelijk de Lavendel. Een makkelijke plant waarmee je samen van het voorjaarszonnetje kunt genieten. Voor grotere balkons is de Lavendel ook geschikt als haag, voor zomerse mug-vrije avonden. Dat niet alleen, deze balkonplant trekt ook vlinders en bijen aan – wat een positief effect op het ecosysteem heeft. De geur doet ons denken aan vakanties in de Provence, ook vaak te herkennen in aromatische oliën tegen stress. Een recent onderzoek van het Leiden Institute for Brain and Cognition laat zelfs zien dat de kalmerende geur van Lavendel ervoor zorgt dat men elkaar eerder vertrouwt en op één lijn zit.

Balkonplant 2018.8

De terras- en balkonplant van 2018 verkiezing

De terras- en balkonplanten van 2018 zijn door een selectie van Nederlandse pers en bloggers beoordeeld aan de hand van 5 categorieën: verzorging, uiterlijk, prijs/plantverhouding en trendgevoeligheid. Naast de Agapanthus waren de genomineerde terrasplanten de Bougainvillea, Hydrangea (pluimhortensia), Mandevilla en Heide. De Buxus, Calibrachoa (mini-petunia), Portulaca (postelein), Gaultheria (bergthee) waren naast de Lavendel genomineerd voor de Balkonplant van 2018. 

Beeldmateriaal: Mooiwatplantendoen.nl