Van gevoelstemperatuur -18 naar gevoelstemperatuur +15 in een week tijd. De lente hangt weer in de lucht en daar word ik altijd erg blij van. De vogeltjes fluiten weer en de wandelingen met mijn hond worden weer wat langer. Heerlijk om weer buiten te zijn. Maar ook heerlijk om buiten weer naar binnen te halen! Van mooiwatplantendoen.nl kreeg ik voorjaarbrengers toegestuurd en stuk voor stuk vind ik ze prachtig. Ze doen mij denken aan de lente!

3.Voorjaarsbollen 7_

BOL-OP-POT: EEN RIJKE HISTORIE

De naam zegt alles: voorjaarsbrengers. Was de lente nog niet in zicht, met deze planten haal je het voorjaar in elk geval wat dichterbij. En zoals het de lente buiten betaamt, zo zijn ook de voorjaarsbrengers helemaal wat je ervan verwacht: fris, vrolijk en echte blikvangers

Denk aan gele en witte narcissen, blauwe en witte druifjes, hyacinten in alle denkbare kleuren, tulpen en geruite kievitseitjes (Fritillaria). Die laatste zijn relatief nieuw als bol-op-pot, maar nu al een van onze favorieten.

“The small five”

Tulpen-op-pot Niets is zo Hollands als de tulp. En de rijke historie vertelt ons meer dan een paar interessante verhalen over deze plantsoort. Zoals: in de zestiende eeuw kocht je een heel grachtenpand met één tulpenbol. Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot kleurige klassiekers, desgewenst met franje.

3.Voorjaarsbollen 15.Tulp_

Hyacint heeft net als de tulp een rijk verleden. Letterlijk. In de 17-18e eeuw werd een hyacintenbol voor wel 150 euro verkocht, toentertijd erg veel geld. De Hyacint is er in klassieke kleuren als roze, wit en blauw, maar ook in nieuwe tinten als purper, zalm en zachtgeel, voor wie vast in de Paasstemming wil komen.

3.Voorjaarsbollen 14.Hyacint_

Wat een Narcist!

Wist je dat er wel 88 soorten Narcissen zijn? Van dubbele bloemen, effen, gevlekt, grote gele trompetten tot kleine geurende trosjes witte bloemetjes, allemaal stammen ze af van de wilde narcis. De plant is genoemd naar de ijdele jager in de Griekse mythologie. Narcissus was zo verliefd op zijn spiegelbeeld in het water dat hij er uiteindelijk in verdronk. Daarom kijken narcissen altijd een beetje naar beneden.

3.Voorjaarsbollen 12.Narcis_

 

Blauwe druif dankt zijn naam aan de druifvormige bloemetjes, die tegenwoordig ook in wit, lila, paars en roze voorkomen. De medicinale werking van Blauwe druifjes is te danken aan de hoge waardes vitamine C en antioxidanten.

3.Voorjaarsbollen 11.Blauwe druif_

Kievitseitje heeft bloemen die als een kievitseitje aan de stengels hangen. Op een afstandje zijn ze paars, van dichtbij ziet je dat de bloemblaadjes paars-crème gespikkeld of zelfs geblokt zijn. Dankzij een warm huisklimaat komt deze bijzondere voorjaarsbrenger snel en stralend tot bloei.

3.Voorjaarsbollen 13.Kievitseitje_

 

 

Goed om te weten:

Bol-op-pot planten zijn voorbewerkt en speciaal gekweekt. Beetje water erbij, succes gegarandeerd.

Uitgebloeid? Gooi dan de bolletjes van voorjaarsbrengers de tuin in voor een bloeiende en verwilderde tuin het jaar erop.

Voeding is niet nodig, die zit al in de bol.

 

Fotocredits: mooiwatplantendoen.nl